Автор Тема: 5-е Всеукраинские Испытания молодых лошадей. Сумы  (Прочитано 47944 раз)

0 Пользователей и 1 Гость просматривают эту тему.

Оффлайн Sergienko_Stable

  • Герой
  • *****
  • Сообщений: 1292
  • продажа спортивных лошадей в #Sergienko_Stable
    • Просмотр профиля
ЗВІТ
ВСЕУКРАЇНСЬКІ (МІЖЗАВОДСЬКІ) ВИПРОБУВАННЯ КОНЕЙ СПОРТИВНИХ ПОРІД
26-29 липня 2012 року (м. Суми, Кінний завод ТОВ "ФКСО")


Україна володіє досить широким генофондом коней спортивних порід, особливої уваги заслуговує українська верхова порода, яка є національним надбанням. З метою покращення якості коней єдиної спортивної породи вітчизняного походження до відтворювання породи не допускаються коні сумнівного походження та невисокої якості.
За останні роки рейтинг породи за результатами виступів наших вершників в міжнародних змаганнях з класичних видів кінного спорту суттєво не покращився. Основною проблемою розвитку вітчизняного спортивного конярства є недосконала система кінного спорту, яка раніше займала приоритетні позиції у світі (колишня збірна команда СРСР у повному складі неодноразово перемагала у цій олімпійській дисципліні на конях української верхової породи - Ігрок, Плот, Шквал, Рух, Букет, Барбарис та інші). Сьогодні федерація кінного спорту займає малоактивну позицію, розформовані кінноспортивні школи, втрачені традиції підготовки вітчизняних спортсменів-кіннотників та тренерський склад, який був спроможний реалізувати генетичний потенціал коней вітчизняної селекції. Велика відносна кількість видатних спортсменів України віддають перевагу коням, що пройшли спортивну підготовку в Європі.
Разом з цим є певні досягнення. Українські спортсмени-кіннотники увій-шли до рейтингу Європейської федерації кінного спорту (FEI) на конях вітчизняної селекції. Вперше за часи незалежності України вітчизняна пара виступала на Олімпійських іграх (Лондон-2012, Великобританія) у виїздці (С. Кисельова і Париж (УВП), народж. у Лозівському к.з.). За останні три роки українські кіннотники неодноразово приймали участь у міжнародних змаганнях високого рівня, займали призові місця, в тому числі за кордоном: Міжнародні змагання з виїздки CDI*** (Ахляйтен, Австрія), Міжнародні змагання з виїздки CDI*** (Вроцлав, Польща), Міжнародний турнір CDI-W (Мехелен, Угорщина), Кубок Президента Російської федерації (Москва, Росія), Міжнародний турнір з триборства ССІ1* (Москва, Росія), Етап Кубку світу з триборства ССІ1* (Білорусь).
Коні спортивного напряму роботоздатності характеризуються довгим періодом підготовки, тому результативність виступів у кінному спорті можливо визначити не раніше 7-8 років. Випробування молодих коней за спортивними якостями дозволяють вірогідно оцінювати коней у ранньому віці (з 2-річного віку) і, що особливо важливо для селекційно-племінної роботи – оцінити жеребців-плідників та маток за якістю потомства. Крім того такі заходи сприяють популяризації вітчизняної продукції конярства і кінного спорту. На підставі результатів випробувань корегується тренд селекційної роботи зі спортивними породами, підвищуються вимоги добору за основними селекційними ознаками, особливо за показниками робото здатності. Тим самим прискорюється прогрес породи, підвищується генетичний потенціал та її конкурентоспроможність в т.ч. на міжнародному рівні.
Тривалий час у спортивних породах використовувалась система скакового тренінгу і іподромних випробувань у гладких скачках. Перевагою цієї системи було використання єдиної  відпрацьованої схеми тренінгу.  Племінні господарства не потребували широкого штату берейторів і тренерів. Відпадала необхідність будування в кожному господарстві комплексів спеціальних споруд для тренувань. Але скакові випробування дозволяють виявити лише жвавість і конституційну міцність коней, тим часом як спортивна спеціалізація потребує виявлення продуктивності природних рухових алюрів, силу і потужність стрибка, гнучкість. Крім того, науково доведено, що форсований метод підготовки коней до іподромних випробувань призводить до високого рівня травматизму, викликає порушення нервової системи.
Країни розвиненого конярства практикують оцінку роботоздатності спортивних коней за рівнем розвитку спортивних якостей, що виявляються в процесі тренінгу у віці 3-4 років. Наприклад, в Німеччині, яка є фаворитом світового спортивного конярства та кінного спорту, оцінка та відбір (керунг) майбутніх плідників відбувається у трендепо, що мають державну ліцензію на тренінг та випробування спортивних коней. Випробування проходять за системами 100, 70 або 30-денних тестів. Коні, які поступають в трен депо, проходять підготовку за елементарними основами виїздки, настрибування у шпрингартені. По закінченню тестування коні оцінюються експертною комісією  за комплексом ознак: норовливість, темперамент, готовність до роботи, конституція, стиль стрибка і алюрів при проходженні польової траси, виїздженість (тест під незалежним вершником), техніка стрибка у шпрингартені, якість основних алюрів (крок, рись, галоп). За результатами випробувань коні одержують загальний рейтинговий бал (індекс) за роботоздатність та окремі бали за рухові та стрибкові якості. Кобили спортивних порід більшості племінних союзів оцінюються окремо після нетривалого тренінгу за екстер’єром, виїзженістю, руховими якостями, стилем стрибка у шпрингартені.
В Україні на жаль заводські випробування молодняку ігноруються більшістю коневласників. Причинами цього є розрізненість приватних власників племінних коней, відсутність сталої організації та контролю з боку держави по відношенню до виконання обов’язків офіційних суб’єктів племінної справи в конярстві, щодо обов’язкового проведення робочої оцінки молодняку у віці 2 -4 роки.
З метою впровадження системи ранньої оцінки молодняку коней та визначення селекційного рейтингу жеребців-плідників за якістю потомства з 2008 року в Україні проводяться Всеукраїнські (міжзаводські) випробування коней спортивних порід. Оцінку племінного молодняку проводить спільна російсько-українською експертна комісія. В основі системи випробувань використана методика, розроблена Всеросійським науково-дослідним інститутом конярства (В.Н.Дорофеєв).  За цією системою оцінка племінного молодняку починається з 2-річного віку, тобто дозволяє у ранньому віці виявити коней із високими спортивними задатками. На даний час в Україні запровадження західноєвропейської системи керунгів по кожній породі не є раціональним через невелику загальну кількість коней окремих спортивних порід. Більш об’єктивно оцінюються потенційні можливості представників різних порід, переваги та недоліки селекційно-племінної роботи при спільних випробуваннях. При цьому виключається можливість необ’єктивного оціню-вання.
Програма випробувань включає: ринг-виводку (оцінку типу та екстер’єру) коней 2-х-, 3-х-, 4-х років та старше, оцінку їх рухових та стрибкових якостей, змагання берейторів на приз «Майстерності та порядку», тест «Каприллі» (оцінка нервової рівноваги та виїздженості коней). Після випробувань проводиться семінар і консультації для спортсменів та берейторів з підготовки коней до заводських і міжзаводських випробувань. Кращі жеребці отримують рекомендації до представлення на Державну атестацію жеребців-плідників до племінного використання. Для надання випробуванням більшої видовищності та змагального азарту в кожній віковій категорії та елементі випробувань визначаються переможці, призначається Абсолютний та Резервний чемпіони випробувань поточного року.
І Всеукраїнські (міжзаводські) випробування спортивних коней про-ведені 2-3 серпня 2008 року на базі КСК «Тракен» Чутівського району Полтавської області. Склад експертної комісії: Дорофеєва Н.В., к.с.-г. н. (Росія, ВНДІК), Камзолов Б.В. (Білорусь, АТКР), Медвєдєв С.Ф. (Росія, к.з. ім. С.М.Кірова), Ткаченко Л.М. (Україна), Колодяжний Р.Є. (Україна). На випробуваннях були представлені лише коні тракененської породи – 26 голів. Абсолютним чемпіоном визначений Варпринц, т.-гн. ж. 2005 (271 Пеон 4 – Візетта), КСК «Тракен», резервним чемпіоном – Верпей, вор. ж., 2005 (271 Пеон 4 – Віванія).
ІІ Всеукраїнські (міжзаводські) випробування спортивних коней про-ведені 8-9 серпня 2009 року також на базі КСК «Тракен» Чутівського району Полтавської області. Склад експертної комісії: Дорофеєва Н.В., к.с.-г. н. (Росія, ВНДІК), Латка О.М. (Україна, ІТ НААН), Колодяжний Р.Є. (Україна), Медвєдєв С.Ф. (Росія). На випробування було представлено 39 голів коней переважно тракененської (23 гол.) та української верхової (6 гол.) порід. Також були представлені коні гановерської, вестфальської, чистокровної верхової та велико польської порід. Абсолютним чемпіоном випробувань у 2009 році визнаний Хвалебний, гн. м., 2006 (Балатон ІІ – Тунгара), українська верхова порода (ВАТ «Росія» Донецької обл., народж. у Дніпропетровському к.з.), резервним чемпіоном – Офіс, руд. ж., 2006 (Форт Пех 7 – Опозиція), тракененська порода (вл. В. Пилипейко, народж. у ВАТ «Роменський племсервіс «Сула»). Після випробувань був проведений аукціон коней.
ІІІ Всеукраїнські (міжзаводські) випробування спортивних коней проведені 23-25 липня 2010 року на базі Сумської ДЮСШ кінного спорту (ТОВ «ФКСО»). Склад експертної комісії: Дорофеєва Н.В., к.с.-г. н. (Росія, ВНДІК), Ткачова І.В. (Україна, ІТ НААН), Латка О.М. (Україна, ІТ НААН), Ткаченко Л.М. (Україна, ГСТЦК). На випробування було представлено 27 коней, в т.ч. української верхової породи – 15 гол. (55,6 %), тракененської – 6 гол. (22,2 %), ольденбургской – 3 гол. (11,1 %), по 1 представнику чистокровної верхової, гановерської та голштинської порід (разом – 11,1 %). Абсолютним чемпіоном визначений Брокенхіл, руд. ж., 2007 (Т Хайландер – Бірюза), українська верхова порода (ТОВ «Росія» Донецької обл.), резервним чемпіоном – Вектор, кар. ж., 2007 (Клівер – Варта), українська верхова порода (вл. Бархо В.Ю., народж. у СФГ «Кінний завод «Сніжків» Харківської обл.).
IV Всеукраїнські (міжзаводські) випробування спортивних коней проведені 22-24 липня 2011 року також на базі Сумської ДЮСШ кінного спорту (ТОВ «ФКСО»). Склад експертної комісії: Дорофеєва Н.В., к.с.-г. н. (Росія, ВНДІК), Ткачова І.В. (Україна, ІТ НААН), Латка О.М. (Україна, ІТ НААН), Соколова Н. (Росія). На випробування було представлено 31 гол. коней, в т.ч. 16 гол. - української верхової породи.
Абсолютним чемпіоном випробувань у 2011 році визнаний Авіаносець, гн. ж., 2009 (Ербій - Андоза), українська верхова порода (СФГ „Лелеки”, народж. в Дніпропетровському к. з.), резервним чемпіоном – Олімп, руд. ж., 2009 (Пропан - Опозиція), тракененська порода (вл. Касаткін М.Б.).
V Всеукраїнські випробування коней спортивних порід вже традиційно проводились в Сумах 26-29 липня 2012 року. Організацію та проведення випробувань забезпечували адміністрація, фахівці з конярства ТОВ „Федерація коне власників Сумської області”, спортсмени та вихованці ОКНТЗ «Сумська кінна ДЮСШ» .  Експертна комісія  складалась з науковців Інституту тваринництва НААН України (м. Харків) та Всеросійського науково-дослідного інституту конярства (Росія). Склад експертної комісії: Дорофеєва Н.В., к. с.-г. н. (Росія, ВНДІК), Ткачова І.В., к. с.-г. н (Україна, ІТ НААН), Латка О.М. (Україна, ІТ НААН).
У 2012 році на випробування було представлено 32 коня з 7 суб’єктів різних форм власності та 6 приватних власників, у тому числі 10 гол. - 2-річного віку, 12 гол. – 3-річного та 10 гол. - 4 років і старше (табл. 1). Майже 72 % випробуваного поголів’я належало до української верхової породи, 19 % - тракененської, по 1 представнику брандебургської, вестфальської та ганноверської порід (разом - 9 %).
Представлене поголів’я добре підготовлено до випробувань та оцінки за комплексом селекційних ознак. На якісному рівні проведена ринг-виводка коней - більшість берейторів кваліфіковано представили коней для оцінки типу, статей екстер’єру і поставу кінцівок. Оцінку 8 балів та вище (клас «еліта») отримало 6 коней (25,0 %) - Оптиміст, Імператор, Приказ, Хабіб, Форест ФКСО, та Олімп. Якісну попередню  підготовку коней продемонстрували берейтори і при оцінціконей за руховими якостями як під вершником (коні 3 років і старше), так і при показі «в руках» (коні 2-х років). Високу оцінку - 9 балів і вище за спортивну роботоздатність отримали 6 коней (25,0 %) – Ірбіс, Імператор, Парадайз, Бельканто ФКСО, Вайгач, Чудотворний. Добре були підготовлені коні до випробувань за стрибковими якостями (силою, технікою та поведінкою у шпрингартені). Оцінку у 9,5 балів отримали 8 коней – Ірбіс, Отпор, Хільда, Імператор, Парадайз, Амброзія ФКСО, Алізель ФКСО, Ізмаїл ФКСО. Лише два коня не подолали контрольну перешкоду 130-140 см через повалення жердин або закидку.
За комплексом селекційних ознак абсолютним чемпіоном п’ятих Всеукраїнських міжзаводських випробувань визнаний Імператор, т.-гн. ж., 2010 (Маневр - Ізабель), народжений у ПП «Екопродукт-2009» Запорізької області. Показово, що його батько - жеребець Маневр був переможцем ринг-виводки коней української верхової породи старшого віку на І Всеукраїнських (міжзаводських) випробуваннях (КСК «Тракен» м. Чутово, 2008). Також високу оцінку отримав трирічний представник цього господарства - Ірбіс, вор. ж., 2009 (Балатон-Ільха), народжений в СФГ «Кінний завод «Сніжків», інбредний в помірному ступені IV-IV на родоначальника лінії Хобота та у віддаленому V-V - на Безпечного. Резервним чемпіоном визначений Фенікс, руд. ж., 2010 (Сір Скандік - Фонетика), народжений в Центрі конярства „Універсал” Кіровоградської області.
У 2012 році за ініціативою організаторів випробувань вперше було проведено показ лошат поточного року народження під матками. Цей захід проводиться у західноєвропейських країнах як початковий огляд новонародженого молодняку, дозволяє максимально рано оцінити природні рухи та екстер’єр лошат у порівнянні.
Таким чином, за 5 років проведені міжзаводські випробування 155 молодих коней спортивних порід, в тому числі 57 гол. української верхової породи. В середньому на рік в суб’єктах племінної справи отримують 370 гол. молодняку, середньорічна кількість реалізованого молодняку – 190 голів. Міжзаводські випробування, таким чином, пройшли в середньому за рік 3,8 % коней від одержаного молодняку і 7,4 % від реалізованого. Показник випробувань дуже невеликий, отже коні з племінних господарств поступають у тренінг без попередніх випробувань, що унеможливлює ранню оцінку як самих молодих коней, так і їх батьків за якістю потомства, що негативно впливає на прогрес селекції коней спортивних порід.
Користь випробувань спортивних коней у ранньому віці доведена. Так, російські дослідники-іпологи (Дорофеєва Н.В. Дорофієва А.В., Гусєва Г.М., Шахова І.С., Кузнєцова А.І., Савельєва Д.О., 2012) за результатами багаторічних випробувань молодих коней спортивних порід довели, що коні, високо оцінені на випробуваннях молодняку з вірогідністю у 84,5 % виявляють високі спортивні здібності:
Оцінка за резуль-татами випробу-вань, балів   Випробувано, гол.   Продано в спорт   Виступило
в турнірах
         Гол.   %
9   29   19   16   84,2
8   184   106   41   35,4
7   198   126   19   15,0
6   121   66   7   10,6
5   47   39   2   5,1
4   5   5   0   -

Інтенсифікація селекції роботоздатності - одна з найбільш гострих про-блем у спортивному кіннозаводстві, тому подальше вдосконалення систем тренінгу і випробувань є основним завданням в конярстві.
З метою покращення племінних якостей та підвищення спортивної робо-тоздатності коней української верхової породи та інших спортивних порід пропонуємо наступне:
1. Запровадити обов’язкове випробування молодняку за спортивними якостями (руховими та стрибковими) в умовах суб’єктів племінної справи (заводські випробування) протягом літнього періоду року за графіком. Переможців заводських випробувань представляти на міжзаводські (регіональні, Всеукраїнські) випробування з метою визначення кращих племінних коней – Чемпіонів порід і відбору жеребців для представлення на Державну атестацію плідників. Заводські та міжзаводські випробування коней української верхової породи забезпечити відповідним фінансуванням за статтею «оцінка племінних тварин», відповідно технічних протоколів, погоджених науково-селекційним центром з конярства Інституту тваринництва НААН України.
2. З метою об’єктивної та неупередженої оцінки заводських випробувань коней спортивних порід, обробки та аналізу матеріалів сформувати незалежну комісію (за погодженням) у складі: Ткачова І.В. - к. с.-г. н., завідувач лабораторії конярства ІТ НААН, Латка О.М. - науковий співробітник лабораторії конярства ІТ НААН, Безугла Л.Ю. - Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин, Ковшов Ю.О. – заслужений майстер спорту, Олімпійський чемпіон з виїздки, Погановський В.О. – заслужений майстер спорту, Олімпійський чемпіон з конкуру.
3. Включити у програму Всеукраїнських кінноспортивних змагань призи для коней української верхової породи з подолання перешкод на свободі та руховими якостями відповідно розробленого положення (додаток 1). На Всеукраїнські кінноспортивні змагання допускати чемпіонів і призерів міжзаводських випробувань коней спортивних порід.


Зав. лабораторії конярства ІТ НААН
канд. с.-г. наук                        І.В.Ткачова

Науковий співробітник
лабораторії конярства ІТ НААН               О.М.Латка



Оффлайн An

  • Герой
  • *****
  • Сообщений: 4409
  • Відповідальність починається з мене.
    • Просмотр профиля
На Всеукраїнські кінноспортивні змагання допускати чемпіонів і призерів міжзаводських випробувань коней спортивних порід.
Означает ли это что для оценки будут допускать только заводской молодняк? Это фактически отсекает частных заводчиков или вдадельцев :unsure:

Оффлайн Sergienko_Stable

  • Герой
  • *****
  • Сообщений: 1292
  • продажа спортивных лошадей в #Sergienko_Stable
    • Просмотр профиля
На Всеукраїнські кінноспортивні змагання допускати чемпіонів і призерів міжзаводських випробувань коней спортивних порід.
Означает ли это что для оценки будут допускать только заводской молодняк? Это фактически отсекает частных заводчиков или вдадельцев :unsure:
как по мне в этой фразе просто что то не совсем так. Ибо их и так будут допускать к участию в спортивных соревнованиях. Ведь речь в данной фразе идет о соревнованиях, а не испытаниях? Просьба автора материала прокомментировать, что именно имелось ввиду  :yes:

Оффлайн Nina

  • Герой
  • *****
  • Сообщений: 2237
  • Свободный художник
    • Просмотр профиля
Я думаю мое мнение не будет сильно отличаться от ответа автора :) Дело в том, что термин " межзаводские" сложился в те времена, когда частных коневодческих хозяйств и владельцев еще не было. Смысл его надо понимать как "сравнительные", т.е. выходящие за рамки одного хозяйства. Испытания, проведенные в Сумах по сути межзаводские и есть.
А в тексте речь идет, надо полагать, о новом как бы финальном испытании, которое предлагается проводить в рамках Всеукраинских конноспортивных соревнований, как традиционного государственного мероприятия.

Оффлайн Sergienko_Stable

  • Герой
  • *****
  • Сообщений: 1292
  • продажа спортивных лошадей в #Sergienko_Stable
    • Просмотр профиля
тогда понятно и логично и правильно Имхо :yes:

Оффлайн Arpad

  • Бывалый
  • ***
  • Сообщений: 256
  • www.jumppro.in.ua
    • Просмотр профиля
У каждого мероприятия есть сторонники и... скажем так - непонимающие практической пользы от этого. Если на этом мероприятии у вас появились покупатели или ваши лошади стали лучше прыгать - конечно проводите и назовите его хоть Международным. Ведь Дорофеева всё-таки. Общаясь с Федоровской лично (не на страницах форумов) я пришёл к выводу, что нам это не надо и пользы от этого в таком формате я не вижу. Поменяется методика, судьи, участники - может и нам станет интересно.

Оффлайн Ля

  • Герой
  • *****
  • Сообщений: 3491
    • Просмотр профиля
Цитировать
у складі: Ткачова І.В. - к. с.-г. н., завідувач лабораторії конярства ІТ НААН, Латка О.М. - науковий співробітник лабораторії конярства ІТ НААН, Безугла Л.Ю. - Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин, Ковшов Ю.О. – заслужений майстер спорту, Олімпійський чемпіон з виїздки, Погановський В.О. – заслужений майстер спорту, Олімпійський чемпіон з конкуру.


и хоть бы один селекционер-практик.....

Оффлайн Катерина

  • Герой
  • *****
  • Сообщений: 15420
  • I'm not perfect ~ I'm original.
    • Просмотр профиля
и хоть бы один селекционер-практик.....

 :nuts:
Чтобы сразу же было предвзятое отношение к работе таких экспертов: "Ага, а вот он/она "тянет" за уши лошадей своего разведения!.." и т.п.

Оффлайн borisovich1312

  • Бывалый
  • ***
  • Сообщений: 199
    • Просмотр профиля
постараюсь сегодня вечером выложить  фото 2-х и 3-х 4-х леток с испытаний

Оффлайн Катерина

  • Герой
  • *****
  • Сообщений: 15420
  • I'm not perfect ~ I'm original.
    • Просмотр профиля
Аккредитованные фотографы уже выслали фотоматериалы экспертам и организатору.

Оффлайн Alex_@

  • Герой
  • *****
  • Сообщений: 1182
    • Просмотр профиля
Аккредитованные фотографы уже выслали фотоматериалы экспертам и организатору.

Ждем фото в эфире!

Оффлайн borisovich1312

  • Бывалый
  • ***
  • Сообщений: 199
    • Просмотр профиля
фотки с испытаний по ссылке http://ksk-kasatkina.jimdo.com/испытания-молодняка-2012/?logout=1