Илона, и ЭТО рыба без прибамбасов? Я прошу, требую и умоляю рецепт с прибамбасами. В свою очередь обещаю исполнить оба и поделиться впечатлениями.
Ну самі напросилися
Вибираємо на базарі щуку - вона має бути гнучкою, з блискучими випуклими очима, з червоними (не блідими!) жабрами, покрита слизом, без сильного запаху тини і розміром - щоб поміщалася на противень, ну щоб не згинати у три погибелі.
Я в тушку тицяю пальцем (як у м"ясо) - ямка має швидко відновитися на поверхні, луска має прилягати і не відлущуватися.
Бо іноді Вам можуть впарити розморожену щуку і вона завАняє духовку, спортить вечерю і репутацію
Отже - рибу гарно миємо і чистимо у тазику з водою, не виймаючи - тому що луска у щуки вездеССуща, падлюка...
Потім ще раз миємо - бо то справа не стерильна
Добре, коли манікюр довгий - зручно так!
Заодно і стіни від луски відколупаєте...
Висушуємо тушку і надрізаємо голову вздовж жаберних кісток - потрібно зробити надрізи і переломити кістку котра з"єднує голову з хребтом, робити акуратно і залишити шкуру котра це буде з"єднувати.
У нас в руках НЕпотрошена тушка з майже відірваною головою що телепається на кусочку шкіри (Стівен Кінг тихо курить збоку)
Надрізаємо на шиї шкуру і тягнемо акура-а-а-а-атненько, тихенько і без матюків.
Шкіра має злазити як панчоха - уявіть що це ваші останні колготки і вам ще на роботу їхати, тому стараємося робити без дирочок.
Я плавники не відрізаю. а відтягую з допомогою кофейної ложечки - мені подобається їх потім гризти.
Біля попи (риб"ячої!!!) також робимо надлом в кістці - у нас получаються голова, шкура і хвіст.
З голови тихонько вирізаємо жабри ножицями або ножем для філе.
Тепер можна перевести дух і шарнУти стаканчик білого вина
то по рецепту!Відділяємо м"ясо від кісток, нарізаємо цибульку, трішки піджарюємо на маслі вершковому (а не на олії!) до золотистого кольору, добавляємо потерту морквочку і порізані шампіньйони, вливаємо півстаканчика білого вина і тушкуємо далі до випаровування.
Беремо половинку курячого філе, яйце, попередньо замочений у молоці (та віджатий) білий хліб без скоринки, вищевказану піджарену красоту зі сковорідки і вертимо на м"ясорубці (мені блендером ну геть не подобається консистенція).
Солимо, перчимо (я білий перець люблю), додаємо середземноморські трави (або хто що любить), трошки масла вершкового.
Гарно вимішуємо.
З лимону видавлюємо сік і змазуємо шкуру (схожа як комбінезон у астронавта
) з внутрішньої та зовнішньої сторони.
Напихаємо в шкурку начинку акуратненько, але не сильно - бо може тріснути при приготуванні.
Противень змащуємо олією, ставимо в духовку - нехай нагріються.
Акуратно ставимо нашу щучку і змазуємо тушку збитим яйцем та майонезом (на любителя).
Духовка - 180 градусів, запікаємо біля години.
Ну а дальше можна робити всілякі збочення - корону з моркви, хвостик з пір"я цибулі, очі з маслинок, подушку з кучерявого салату, решітку з соусу, надрізи з лимоном - все залежить від фантазії.
Головне - не спішити і не нервувати, бо тоді їжа не получається.
Фарш що залишився - в морозилку, потім котлеток можна забацати прикольних.
Максим дивується що на таку рибку невелику аж ціла бутилка вина йде - ну шо ж робити, кулінарія така штука загадОчна