Присвячується тим, кому сьогодні не хочеться
не можеться спати!
Холодець, або як кажуть у нас студенец вимагає до себе багато часу і акуратності...
Отже основа - беремо дуже гарно помиті свинячі вуха і ніжки з ратичками.
Добре відшкрябайте!
Бо вуха - то окрема пісня
Я середину розрізаю щоб файно промити...
Коли є хвіст - також добре! Можна і шкірки від сала дати!
Деякі господині варять холодець зі свинячої голови - але коли я нагадаю як ті очі виколупувала і сокирою гепала
До-о-овго плями по стінах на кухні були - я їх буквально зубами віддирала!
Я обов"язково додаю ще гарненький кусок телячих ребер, свинину, курячі окорочка - у мене здоровезна каструля і всі гості люблять побільше мНяска...
Все це заливаю холодною водою, чуть присолюю і ставлю на великий вогонь, накриваю кришкою.
Коли закипить, то роблю вогонь до маленького (коли не зменшимо - буде мутним бульйон!) і кришку наполовину відкриваю - нехай собі булькає.
Ругулярно знімаю жир (в окремий судочок) і ставлю зверху великий листок капусти - вона лишню "сальність" забирає.
І дуже смачно потім її тихенько з"їсти
Готовність визначаємо по тому, як віддаляється м"яско від кісток на ніжках.
Дивіться не переваріть - вуха мають бути чуть хрумкі...
Головне баланс - не розварене м"ясо і пальці мають чуть злипатися...
Додаємо моркву - дві цілих морквинки до половини розрізані на хрестом, тоді робиться "розочка" і ще дві - вирізаю зірочки, кубики, палочки і інші фігурки!
Не забуваємо про цибульку - вона має бути з "хвостиком" - щоб не розварилася!
Не знаю, майже всі не люблять варену цибулю - а я обожнюю, бо не затримую в бульйоні дуже і з задоволення з"їдаю!
Додаємо корінь петрушки ВЕЛИКИЙ - бо потім задовбетеся шукати
) перець горошком і поламаний лавровий листочок - який потім також не забудемо викинути, правда?
Коли ми побачили що м"яско готове, то починається саме цікаве і тяжке...
Витягуємо м"ясо на велику тарілку, виганяємо на фіг свіх псів-котів-голодних родичів і ставимо остивати!
За цей час ОБОВ"ЯЗКОВО проціджуємо бульйон!
Там можуть бути дрібненьки кісточки, котрі портять зуби і репутацію газдині!
У мене є спеціальне сито - воно настільки дрібненьке, що затримує саму децельну кісточку!
Потім я сідаю на кухні, включаю телевізор, ставлю біля себе бідон кави
і починаю відділяти м"ясо від кісток!
Це є дуже до-о-о-овга і марудна процедура...
Добре коли по "ящику" купа розважальних програм!
Жирні місця, шкірку я відділяю в окремий судочок де вже є жир, котрий я зібрала з бульйону і заморожую - воно потім дуже гарно йде в фарш на голубці!
Розібравши все мНясо я його легенько стріпую (підкидаю) в кастрюлі з кришкою, щоб перемішалося і чуть підсолюю - що не розвалювалося...
За цей час нас чистесенький і прозорий бульйончик остине - в нього можна додати добре продавлений часничок!
Не давайте часник у гаряче!!!
Але це на любителя часничок...
І чуть приперчуємо!
Обов"язково пробуємо бульйон тоді, коли він чуть остине і "натягнеться" - тільки завджи окремими ложками!
В тарілочки знизу художньо ставимо кусочки м"яса, варену моркву і заливаємо бульйоном, зверху занурюю до половинки гілочки кучерявої петрушки.
Ставимо в холодильник, але щоб там не було "пахучих" продуктів- бо холодець дуже натягує запахи на себе...
Дужу добре студенец йде з хроном, цвіклями або оцтом!
Але найліпше він смакує з горівкою
Всім гарного апетиту і файного набутку