Автор Тема: Презумпция невиновности и всё такое  (Прочитано 45511 раз)

0 Пользователей и 1 Гость просматривают эту тему.

Оффлайн Invisible

  • Герой
  • *****
  • Сообщений: 3101
    • Просмотр профиля
По поводу возникновения спорной темы http://www.uahorses.com/Forum/index.php?topic=5254.0 решил объяснить свою позицию. В отдельной теме, дабы там не флудить.

Действительно, некорректно утверждать, что человек виноват, пока его вина не доказана. Это теория.

Что же имеем на практике? Единственной инстанцией, которая может определить виновность/невиновность является суд. Любые другие экспертные заключения, к примеру, заключение ветеринара после вскрытия, являются всего навсего его частным мнением. Пусть авторитетным, но частным, не определяющим вину, каким бы оно ни было. Да и решения судов в нашей стране, положа руку на сердце, часто язык не поворачивается назвать объективным.   

Таким образом, если руководствоваться теорией, то ни в коем случае нельзя писать о воровстве чиновников. Конечно, если это не доказано в суде (ха-ха!). Ну и конечно, нужно помалкивать о ДТП с участием "мажоров". И этот список можно продолжать бесконечно. Но нам помалкивать - это не проблема, всё-таки "хата с краю" и всё такое.

Я же считаю, что задача любого средства массовой информации, как, в принципе, и любого гражданина страны - всегда говорить правду... Даже не так... Говорить то, что он считает правдой. Даже если это потом окажется не свосем правдой, ничего страшного, в таком случае следующий раз этому СМИ (или гражданину) будут не очень верить...

Исходя из этого, мы будем писать о фактах, которые имели место в конной жизни, если посчитаем их важными. Какими бы они ни были. И даже если они не были доказаны в суде. Не будем никому выдвигать обвинения, как когда-то это делали (толку в этом никакого), но будем доводить до вашего сведения информацию, которая у нас имеется (именно поэтому данная новость завтра займёт место главной на портале). И мы благодарны пользователям, которые пишут о событиях, свидетелями которых они были. И я не считаю правильным затыкать им рот по причине "ничего не доказано" или "виновник происшествия очень переживает". Приводить свою точку зрения - всегда пожалуйста, это приветствуется, ведь чем больше информации будет у всех нас, тем более правильные выводы мы сможем сделать. Уверен, вместе мы сделаем конный мир лучше  ;)


Оффлайн Areal

  • Новичок
  • *
  • Сообщений: 15
    • Просмотр профиля
Re: Презумпция невиновности и всё такое
« Ответ #1 : Январь 14, 2010, 06:32:13 »
Invisible, я с вами абсолютно согласна, молчать никто и не предлагает. Но согласитесь, что неизбежно факт обрастает многими деталями, из-за которых истина уже зачастую и не видна. Это человеческий фактор, ничего не поделать; я помню тему про случай Пилипенко - так там на 1 пост реального очевидца приходилось по 5 постов "я всегда знал, что бла-бла-бла", "стрелять бы их всех", "хозяйка тоже виновата", и т.д., при этом большинство пишущих на месте произошедшей трагедии, конечно, не присутствовали. Вот от ЭТОГО я и предложила воздержаться. Хотя это  -форум, и он создан для обсуждения, но намного полезнее было бы посмотреть видео, чем вставлять фотки коня "вот какой прекрасный он был".
Да, и вопрос доказательства вины - для меня это было бы заключение врача о причине смерти, не такое уж оно и субъективное. Потому что все-таки есть разница - была ли лошадь просто забита или загнана, или у нее были предварительные серьезные проблемы со здоровьем, которые вместе с жестим наказанием явились причиной смерти. О юридическом и законодательном аспекте вопроса ничего сказать не могу, т.к. не специалист.

Оффлайн Tuluza

  • Герой
  • *****
  • Сообщений: 4618
  • Пролетариат
    • Просмотр профиля
Re: Презумпция невиновности и всё такое
« Ответ #2 : Январь 14, 2010, 07:14:09 »
Интернет це і є бла-бла і можливість для висловити будь-які думки, потриндіти і обсмоктати кістки.
Нічого безпрецедентно шокуючого в цьому не бачу  :sarcastic:
При чому тут суд взагалі?
Ніхто на світі і навіть суддя не може точно сказати, чи Коля або Міша - безславні покидьки, або вони просто випадкові жертви обставин.
Вот, триндіння шановної громади  :sarcastic: і коливається в межах цієї похибки, між першим і другим.

Оффлайн Invisible

  • Герой
  • *****
  • Сообщений: 3101
    • Просмотр профиля
Re: Презумпция невиновности и всё такое
« Ответ #3 : Январь 14, 2010, 09:26:17 »
Интернет це і є бла-бла і можливість для висловити будь-які думки, потриндіти і обсмоктати кістки.
Остаётся только надеяться, что в этот раз всё не закончится только этим бла-бла, а будет проведено нормальное расследование и виновные понесут адекватное наказание. Иначе таких случаев будет ещё очень-очень много...

Это человеческий фактор, ничего не поделать; я помню тему про случай Пилипенко - так там на 1 пост реального очевидца приходилось по 5 постов "я всегда знал, что бла-бла-бла", "стрелять бы их всех", "хозяйка тоже виновата", и т.д., при этом большинство пишущих на месте произошедшей трагедии, конечно, не присутствовали.
Если бы в теме с Пилипенко был бы всего 1 пост очевидца, то та история затерялась бы на форуме и была бы благополучно забыта через 3 дня. И хотя, действительно, флуда было тогда предостаточно, было и много полезной информации, пусть прямо не касающейся того случая. Например, о методах работы всадника,  особенностях лошади и т.п. Это помогло многим составить своё собственное мнение.

Оффлайн ISANA

  • Новичок
  • *
  • Сообщений: 7
    • Просмотр профиля
Re: Презумпция невиновности и всё такое
« Ответ #4 : Январь 14, 2010, 10:26:04 »
Я же считаю, что задача любого средства массовой информации, как, в принципе, и любого гражданина страны - всегда говорить правду... Даже не так... Говорить то, что он считает правдой. Даже если это потом окажется не свосем правдой, ничего страшного, в таком случае следующий раз этому СМИ (или гражданину) будут не очень верить...

Шановний Invisible, дозвольте з Вами не погодитись.

Дійсно, Конституцією України кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань (стаття 34).

Разом з тим відповідно до статті 68 Конституції України кожен зобов'язаний неухильно додержуватися Конституції та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей. Праву на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань відповідає обов'язок не поширювати про особу недостовірну інформацію та таку, що ганьбить її гідність, честь чи ділову репутацію.

Відповідно до статей 94, 277 ЦК фізична чи юридична особа, особисті немайнові права якої порушено внаслідок поширення про неї недостовірної інформації, має право на відповідь, а також на спростування цієї інформації.

Якщо недостовірна інформація, що порочить гідність, честь чи ділову репутацію, розміщена в мережі Інтернет на інформаційному ресурсі, зареєстрованому в установленому законом порядку як засіб масової інформації, то при розгляді відповідних позовів судам слід керуватися нормами, що регулюють діяльність засобів масової інформації.

Належним відповідачем у разі поширення оспорюваної інформації в мережі Інтернет є автор відповідного інформаційного матеріалу та власник веб-сайта.

Юридичним складом правопорушення, наявність якого може бути підставою для задоволення позову, є сукупність таких обставин: а) поширення інформації, тобто доведення її до відома хоча б одній особі у будь-який спосіб; б) поширена інформація стосується певної фізичної чи юридичної особи, тобто позивача; в) поширення недостовірної інформації, тобто такої, яка не відповідає дійсності; г) поширення інформації, що порушує особисті немайнові права, тобто або завдає шкоди відповідним особистим немайновим благам, або перешкоджає особі повно і своєчасно здійснювати своє особисте немайнове право.

Під поширенням інформації слід розуміти: опублікування її у пресі, передання по радіо, телебаченню чи з використанням інших засобів масової інформації; поширення в мережі Інтернет чи з використанням інших засобів телекомунікаційного зв'язку; викладення в характеристиках, заявах, листах, адресованих іншим особам; повідомлення в публічних виступах, в електронних мережах, а також в іншій формі хоча б одній особі.

Згідно з частиною третьою статті 277 ЦК негативна інформація, поширена про особу, вважається недостовірною, якщо особа, яка її поширила, не доведе протилежного (презумпція добропорядності). Негативною слід вважати інформацію, в якій стверджується про порушення особою, зокрема, норм чинного законодавства, вчинення будь-яких інших дій (наприклад, порушення принципів моралі, загальновизнаних правил співжиття, неетична поведінка в особистому, суспільному чи політичному житті тощо) і яка, на думку позивача, порушує його право на повагу до гідності, честі чи ділової репутації.

До того ж згідно з положеннями статті 277 ЦК і статті 10 ЦПК обов'язок довести, що поширена інформація є достовірною, покладається на відповідача, проте позивач має право подати докази недостовірності поширеної інформації. Позивач повинен довести факт поширення інформації відповідачем, а також те, що внаслідок цього було порушено його особисті немайнові права.

Способами захисту гідності, честі чи ділової репутації від поширення недостовірної інформації можуть бути, крім права на відповідь та спростування недостовірної інформації, також і вимоги про відшкодування збитків та моральної шкоди, заподіяної такими порушеннями як фізичній, так і юридичній особі. Зазначені вимоги розглядаються у відповідності до загальних підстав щодо відповідальності за заподіяння шкоди.

Отже, Ви як представник ЗМІ дійсно маєте висвітлювати події та факти, які мають суттєве значення для кінного світу в України, проте повинні пом`ятати, що викладені Вами факти мають відповідати дійсності та бути документально підтверджені. В іншому ж випадку така інформація буде недостовірною і особа, відносно якої ця інформація буде розповсюджена, матиме право звернутися до суду за захистом свого порушеного права із відповідним відшкодуванням збитків і моральної шкоди.





Оффлайн Invisible

  • Герой
  • *****
  • Сообщений: 3101
    • Просмотр профиля
Re: Презумпция невиновности и всё такое
« Ответ #5 : Январь 14, 2010, 10:52:33 »
Багато стало на форумі постів державною мовою, що приємно.

Зазвичай, я не веду дискусій щодо можливої юридичної відповідальності власників веб-сайту. Кожен громодянин України має право звернутися до суду, тож, можна запросто вирішити це питання в суді, не займаючись порожньою балаканиною на форумі. Проте цього разу зроблю вийняток, оскільки сам цю розмову почав.

Хочу звернути Вашу увагу, що на сторінках uahorses.com, окрім особистої думки деяких користувачів форуму, не стверджується однозначна провина вершника у смерті коня. Це не наша робота проводити розслідування. Ми лише доносимо до наших читачів факт загибелі коня Хеопса 13.01.2010 під седом вершника Миколи Томочко. У підтвердження цієї інформації маємо покази свідків. Також публікацією цієї інформації ми прагнемо звернути на неї увагу організацій, що мають боротися з такими явищами у кінному спорті, зокрема ФКСУ.

П.С. ISANA, на всякий випадок нагадую, що правилами форуму одному користувачу заборонено мати декілька акаунтів.

Оффлайн ISANA

  • Новичок
  • *
  • Сообщений: 7
    • Просмотр профиля
Re: Презумпция невиновности и всё такое
« Ответ #6 : Январь 14, 2010, 14:21:56 »
Положеннями ст. 42 Закону України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні" передбачено, що редакція, журналіст не несуть відповідальності за публікацію відомостей, які не відповідають дійсності, принижують честь і гідність громадян і організацій, порушують права і законні інтереси громадян або являють собою зловживання свободою діяльності друкованих засобів масової інформації і правами журналіста, якщо: (1) ці відомості одержано від інформаційних агентств або від засновника (співзасновників); (2) вони містяться у відповіді на інформаційний запит щодо доступу до офіційних документів і запит щодо надання письмової або усної інформації, наданої відповідно до вимог Закону України "Про інформацію"; (3) вони є дослівним відтворенням офіційних виступів посадових осіб державних органів, організацій і об'єднань громадян; (4) вони є дослівним відтворенням матеріалів, опублікованих іншим друкованим засобом масової інформації з посиланням на нього; (5) в них розголошується таємниця, яка спеціально охороняється законом, проте ці відомості не було отримано журналістом незаконним шляхом.
Отже, лише в цих випадках ЗМІ і журналіст, що розповсюдили негативну інформацію, яка порушує права певної особи, можуть бути звільнені від передбаченої чинним законодавством відповідальністі.
І зовсім, не має значення чи негативна інформація була розповсюджена безпосередньо Вами та/або третіми особами. В будь-якому випадку відповідальність за таке розповсюдження інформації та завдану у зв'язку з цим шкоду честі та гідності особи має нести саме власник сайту, оскільки його діяльність створила технологічні можливості та умови для поширення негативної інформації, яка не відповідає дійсності та порушує права і законні інтереси особи. А тому, якщо доносити негативну інформацію про особу, то така інформація має бути Вами перевірена. І покази свідків, на разі, не є підставою для звільнення власників веб-сайту від відповдіальності. Інших доказів про те, що кінь помер саме внаслідок неправомірних дій Томочко М. Ви, я так розумію, не маєте.
P.S. Акаунтів декілька, оскільки декілька користувачів одного комп'ютера. Чи це також заборонено правилами форуму?



Оффлайн Чтотыделаешьпрекрати

  • Новичок
  • *
  • Сообщений: 0
  • Печеньки equiua.com
    • Просмотр профиля
Re: Презумпция невиновности и всё такое
« Ответ #7 : Январь 14, 2010, 14:32:37 »
а сайт - это не СМИ...

Оффлайн Homak

  • Герой
  • *****
  • Сообщений: 15534
    • Просмотр профиля
Re: Презумпция невиновности и всё такое
« Ответ #8 : Январь 14, 2010, 14:38:14 »
Цитировать
P.S. Акаунтів декілька, оскільки декілька користувачів одного комп'ютера. Чи це також заборонено правилами форуму?
совершенно верно

Цитировать
Запрещена повторная регистрация (регистрация двух и более аккаунтов).  При обнаружении нескольких регистраций одного пользователя, все Ваши аккаунты будут удалены, независимо от количества набранных Вами сообщений на форуме. Если вы забыли пароль, то воспользуйтесь услугой по его восстановлению или напишите администратору через почтовую форму на сайте.
Но этот момент не касается нескольких пользователей с одного ПК, конечно.

Оффлайн Invisible

  • Герой
  • *****
  • Сообщений: 3101
    • Просмотр профиля
Re: Презумпция невиновности и всё такое
« Ответ #9 : Январь 14, 2010, 15:18:55 »
ISANA, а до чого тут взагалі вищезазначений закон? ("Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні"). Якщо читати його з самого початку, то можна дізнатися, що:

 В цьому Законі під друкованими  засобами  масової  інформації
(пресою)  в  Україні  розуміються   періодичні    і    такі,    що
продовжуються, видання,  які  виходять  під  постійною  назвою,  з
періодичністю один і більше номерів (випусків)  протягом  року  на
підставі свідоцтва про державну реєстрацію.


Це явно не про нас. Навіть якщо Ви роздрукуєте uahorses.com на принтері, від цього він друкованим ЗМІ не стане  :sarcastic:

Оффлайн ISANA

  • Новичок
  • *
  • Сообщений: 7
    • Просмотр профиля
Re: Презумпция невиновности и всё такое
« Ответ #10 : Январь 14, 2010, 16:28:07 »
Навіть якщо Ви роздрукуєте uahorses.com на принтері, від цього він друкованим ЗМІ не стане  :sarcastic:

Дійсно, не стане. Але враховуючи відсутність спеціального законодавства, яке б регулювало правовідносини, що виникають при поширенні інформації через веб-сайти, то в судовій практиці з цього питання за аналогією використовуються норми означеного Закону. 
І в будь-якому випадку, навіть не застосовуючи положення цього закону (що дійсно є спірним) і виходячи з загальних засад положень Конституції України і Цивільного кодексу України, власники веб-сайту мають нести відповідальність за розповсюдження негативної інформації та завдану у зв'язку з цим шкоду честі та гідності особи.

Оффлайн Summer

  • Герой
  • *****
  • Сообщений: 3234
  • Beautiful is as beautiful does.
    • Просмотр профиля
Re: Презумпция невиновности и всё такое
« Ответ #11 : Январь 14, 2010, 16:37:51 »

Отже, Ви як представник ЗМІ дійсно маєте висвітлювати події та факти, які мають суттєве значення для кінного світу в України, проте повинні пом`ятати, що викладені Вами факти мають відповідати дійсності та бути документально підтверджені. В іншому ж випадку така інформація буде недостовірною і особа, відносно якої ця інформація буде розповсюджена, матиме право звернутися до суду за захистом свого порушеного права із відповідним відшкодуванням збитків і моральної шкоди.


Хеопс жив?  В момент гибели его работал не Томочко?  Только в этом случае изложенная информация была бы недостоверной. А документально подтвердить - дело техники.  Пошел свидетель к нотариусу да и сделал заявление.  Или в ФКСУ заявление накатал - вот Вам и письменное подтверждение изложенной информации.  А о возмещении морального вреда - вообще смешно.  Тот же свидетель, особенно, если это девушка нежного возраста или впечатлительная особа постарше, встречные требования к герою на гораздо большую сумму выкатить может с бОльшим успехом.