Автор Тема: О содержании животных, используемых в зрелищных мероприятиях  (Прочитано 14686 раз)

0 Пользователей и 1 Гость просматривают эту тему.

Оффлайн Summer

  • Герой
  • *****
  • Сообщений: 3234
  • Beautiful is as beautiful does.
    • Просмотр профиля
Спортивные мероприятия, исходя из п. 3.3 этого приказа, тоже рассматриваются как зрелищные.

*************************************************************************



МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ


НАКАЗ

13.10.2010  
м. Київ  
N 643 

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
22 грудня 2010 р. за N 1313/18608

Про затвердження Правил використання тварин у видовищних заходах

Відповідно до статей 3, 25 та 30 Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження" та пункту 8 Переліку нормативно-правових актів з питань захисту тварин від жорстокого поводження, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28 липня 2010 року N 1585-р,

НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Правила використання тварин у видовищних заходах, що додаються.

2. Департаменту ринків тваринництва з Головною державною племінною інспекцією (Єдаков Я. Ю.) у встановленому порядку:

2.1. Забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

2.2. Довести цей наказ до відома структурних підрозділів Міністерства аграрної політики України, Міністерства аграрної політики Автономної Республіки Крим, головних управлінь агропромислового розвитку обласних державних адміністрацій, Управління промисловості та агропромислового розвитку Севастопольської міської державної адміністрації, Державного комітету ветеринарної медицини України.

3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

4. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра Бикова С. В.

 

В. о. Міністра 
С. І. Мельник 
ПОГОДЖЕНО: 
  
В. о. Голови Державного комітету
ветеринарної медицини України 
 
В. М. Горжеєв 
Голова ліквідаційної комісії
Державного комітету України
з питань регуляторної
політики та підприємництва 
 
 
 
Г. М. Яцишина 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства аграрної політики України
13.10.2010 N 643

Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
22 грудня 2010 р. за N 1313/18608 


Правила
використання тварин у видовищних заходах


I. Загальні положення

1.1. Ці Правила спрямовані на забезпечення безпеки життя та здоров'я людей, укріплення моральності та гуманності суспільства, захист від страждань і загибелі тварин унаслідок жорстокого поводження з ними, захист їх природних прав.

1.2. Ці Правила поширюються на відносини, що виникають у зв'язку з використанням тварин у видовищних заходах та поводженням із ними фізичних та юридичних осіб.

1.3. Особи, які використовують тварин у видовищних заходах, зобов'язані дотримуватися вимог чинного законодавства з питань захисту тварин від жорстокого поводження, а також не допускати порушень прав і законних інтересів інших фізичних і юридичних осіб та не створювати загрози безпеці людей, а також тварин, у тому числі через жорстоке поводження з ними.

II. Загальні вимоги використання тварин у видовищних заходах

2.1. Утримання та поводження з тваринами ґрунтується на таких принципах:

жорстоке поводження з тваринами є несумісним з вимогами моральності та гуманності, спричиняє моральну шкоду людині;

забезпечення умов життя тварин, які відповідають їх біологічним, видовим та індивідуальним особливостям;

право власності та інші речові права на тварин у разі жорстокого поводження з ними можуть бути припинені відповідно до Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження";

заборона жорстоких методів умертвіння тварин, у тому числі отруєння тварин;

відповідальність за жорстоке поводження з тваринами;

утримання і поводження з тваринами без мети заподіяння шкоди як оточуючим, так і самій тварині;

забезпечення безпеки життя та здоров'я людей при використанні тварин у видовищних заходах.

2.2. При утриманні тварин забороняється:

спричиняти тваринам біль і страждання, крім випадків, коли життю і здоров'ю людей і тварин загрожує небезпека;

організація, проведення і пропаганда заходів, які допускають жорстокість стосовно тварин;

використання обладнання, інвентарю, які травмують тварин;

нанесення побоїв, травм з метою примушення тварин до виконання будь-яких вимог.

2.3. Умови утримання тварин повинні відповідати їх біологічним, видовим та індивідуальним особливостям, а також задовольняти їх природні потреби в їжі, воді, сні, рухах, контактах із собі подібними, у природній активності та інші потреби.

2.4. Місце утримання тварин повинно бути оснащено таким чином, щоб забезпечити необхідні простір, температурно-вологісний режим, природне освітлення, вентиляцію та можливість контакту тварин із природним для них середовищем.

2.5. Особа, яка проводить видовищний захід із залученням тварин, зобов'язана забезпечити своєчасне надання їй ветеринарної допомоги. У разі виникнення підозри на наявність у тварини захворювання особа, яка її утримує, зобов'язана негайно ізолювати таку тварину і звернутися до ветеринарного лікаря. Ветеринарні процедури щодо тварин можуть здійснювати тільки особи, які мають відповідну фахову освіту.

2.6. Забороняються пропаганда жорстокого поводження з тваринами, заклики до жорстокого поводження з ними. Забороняється використання в розважальних або комерційних цілях матеріалів, які демонструють жорстоке поводження з тваринами.

2.7. При транспортуванні тварин повинні задовольнятися їх потреби в їжі та воді, а також має бути забезпечений захист від шкідливого для них зовнішнього впливу. Транспортний засіб, призначений для перевезення тварин, повинен бути спеціально оснащений для того, щоб виключати травмування або загибель тварин. При завантаженні і розвантаженні тварин мають використовуватися пристрої і прийоми, що виключають травмування і загибель тварин. Транспортування тварин різних видів проводиться окремо, за винятком таких їх видів, які природно контактують один з одним або є нейтральними один до одного.

2.8. Особа, яка використовує тварин у видовищних заходах, зобов'язана:

забезпечити тварині необхідні умови, що відповідають її біологічним, видовим та індивідуальним особливостям, відповідно до вимог Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження", дбати про тварину, людяно поводитися з твариною, не залишати її без догляду, забезпечити їй достатню кількість їжі та постійний доступ до води;

дотримуватися санітарно-гігієнічних норм експлуатації приміщення, де утримується тварина (місце постійного утримання), та норм співжиття;

прибирати за нею екскременти;

забезпечувати своєчасне надання тварині ветеринарних послуг (обстеження, лікування, щеплення тощо);

мати на тварину ветеринарні документи;

про захворювання тварин негайно повідомляти ветеринарну установу;

відшкодувати матеріальні та моральні збитки, що нанесені тваринами громадянам, у встановленому чинним законодавством України порядку.

III. Особливості утримання диких тварин та сільськогосподарських тварин та птиці у видовищних заходах

3.1. Утримання крупних диких тварин допускається лише в спеціалізованих закладах (зоопарк, цирк тощо). Утримання диких тварин у неволі допускається за наявності дозволу, що видається центральним органом виконавчої влади з питань охорони навколишнього природного середовища. Утримання диких тварин у неволі без дозволу допускається в разі тимчасового утримання врятованої постраждалої тварини. Допускається утримання дрібних диких тварин, які традиційно утримуються людьми в неволі і можуть бути забезпечені умовами утримання відповідно до вимог законодавства України та цих Правил.

3.2. Юридичні та фізичні особи, діяльність яких пов'язана з утриманням та обігом тварин, зобов'язані виконувати законні вимоги державних інспекторів ветеринарної медицини та уповноважених лікарів ветеринарної медицини щодо здійснення протиепізоотичних заходів та/або заходів карантину тварин, включаючи обмеження на переміщення тварин та/або осіб, що мали контакт з хворими тваринами або з тваринами, щодо яких є підозра на захворювання на хворобу, що підлягає повідомленню, та інших ветеринарно-санітарних заходів.

3.3. Забороняється створення пересувних звіринців, проведення боїв тварин, спортивних, видовищних заходів, що передбачають переслідування, умертвіння, спостереження передсмертної агонії тварин, використання для умертвіння тварин інших тварин.

IV. Забезпечення виконання та контроль за додержанням Правил

4.1. Контроль у сфері захисту тварин від жорстокого поводження може здійснюватися громадськими організаціями, статутною метою яких є захист тварин від жорстокого поводження.

Громадські організації у сфері захисту тварин від жорстокого поводження мають право:

ставити перед відповідними органами державної влади питання про конфіскацію тварин та відповідальність осіб, які їх утримують, відповідно до чинного законодавства у разі виявлення фактів жорстокого поводження з тваринами;

подавати до суду позови про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок порушення законодавства про захист тварин від жорстокого поводження, в тому числі здоров'ю громадян і майну громадських організацій;

одержувати від органів державної влади та органів місцевого самоврядування інформацію, необхідну для реалізації ними своїх статутних цілей і завдань.

4.2. За порушення вимог Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження" винні особи несуть відповідальність, визначену в статті 35 зазначеного Закону.

 

Заступник Директора Департаменту
ринків тваринництва з Головною
державною племінною інспекцією 
 
 
В. А. Пищолка 

 




Оффлайн can

  • Бывалый
  • ***
  • Сообщений: 208
    • Просмотр профиля
Учитывая отсутствие прописанных механизмов контроля, подзаконных актов и грамотных общественных организаций, закон является декларацией. Не более. Что такое пропаганда жестокости? В законах Украины это понятие весьма расплывчато, равно, как и моральный ущерб гражданам. Не знаю, как в законах про людей, а с животными эти термины забавляют своим разнообразием. Собственно, когда я разрабатываю подобные документы, я тоже предлагаю свои определения по сути аналогичным явлениям.
Кстати... Атракцион Шевченко "Тигры верхом на лошадях" - это вне или по этому закону?

Оффлайн lara

  • Герой
  • *****
  • Сообщений: 1663
    • Просмотр профиля
Учитывая отсутствие прописанных механизмов контроля, подзаконных актов и грамотных общественных организаций, закон является декларацией.
Трудно не согласиться. По-моему, не прописан и механизм обеспечения выполнения данного нормативно-правового акта. И куда девать конфискованных животных?

Оффлайн Summer

  • Герой
  • *****
  • Сообщений: 3234
  • Beautiful is as beautiful does.
    • Просмотр профиля
Учитывая отсутствие прописанных механизмов контроля, подзаконных актов и грамотных общественных организаций, закон является декларацией.
Трудно не согласиться. По-моему, не прописан и механизм обеспечения выполнения данного нормативно-правового акта. И куда девать конфискованных животных?

Юристам понятно что с этим можно сделать.  Обратитесь к ним за консультацией.

Оффлайн can

  • Бывалый
  • ***
  • Сообщений: 208
    • Просмотр профиля
Девать некуда. Нет механизма конфискации и мест для содержания. Нет даже закона о центрах реабилитации, по крайней мере, для диких животных. Точно знаю, так как учавствовала в его разработке и он не юстирован. Разве для домашних что-то есть? Куда деть "конфискованную лошадь"? Про диких зверей вообще молчу. Шансов пристроить фоновый не супер ценный вид вид 1 процент. В общем, у меня это давно больной вопрос:) Не знаю, когда это сдвинется с мертвой точки.
Саммер, если есть какая-то инфа по успешным случаям конфискации с помощью юристов, бросьте, пожалуйста, в личку пару слов. Я через неделю смогу зайти. спасибо