Автор Тема: Счастье - не станция назначения, а способ путешествовать.  (Прочитано 163131 раз)

Оффлайн Aшka

• Герой
    • Просмотр профиля
примерно вот. была ещё подробней о попонах,но пока не нахожу.

Коні без особливих проблем переносять найсильніші морози. Очевидно, мова йде не про всіх коней, а лише тих, які мають змогу перебувати на свіжому повітрі увесь рік. З першими осінніми похолоданнями та нічними приморозками їхні організми отримують сигнали майбутніх кліматичних змін і, відповідно, починають готуватись до таких змін: коні активніше змінюють шерсть, відкладають жирові запаси, проходять "тренування" т.зв. волосові м’язи - ті, які піднімають-опускають самі шерстинки в залежності від погоди: в дощ шерстинки опускаються, прилягають ближче до шкіри, даючи змогу краплям води збігати і залишаючи підпушок сухим; у мороз шерсть/шерстинки навпаки,піднімаються, шерсть стає пухнастою, створюючи не лише хутряний заслін холоду, але й повітряний - між ворсинками шерсті затримується повітря, яке нагрівається від тіла. У цьому можна пересвідчитись, запустивши руку у шерсть - кінь теплий.
Окрім цього, у тренованому теплом-холодом кінському організмі запускається відповідна циркуляція крові; судини, що проходять під шкірою у холодну погоду звужуються, не даючи можливості для її (крові) надмірного охолодження.

Що важливо при зимовому утриманні?

- конюшня і укриття, де коні можуть сховатись від вітру.
Мороз не створює жодних проблем. Натомість від вітру коні намагаються ховатись. Природа нелюбові конями вітру проста: їхня здатність керувати своїм шерстяним покриттям не може протистояти вітру. Іншими словами, сила мікром’яза, що рухає ворсинками набагато менша за силу вітру. Вітер роздуває шерсть і ці місця стають вразливими для холоду. Саме тому у вітряну погоду коні шукають затишних безвітряних місць. І коню, як правило, байдуже, чи це буде конюшня, чи це буде безвітряна сторона конюшні, чи це буде шелтер чи звичайнісінька долина/кущі в степу.
Ідеальний варіант: конюшня, де коні можуть сховатись, і територія навколо якої доступна для коней з усіх боків - коні будуть перебувати у комфортній для себе зоні; шелтери, орієнтовані на різні сторони - коні будуть ставати у ті, які захищають від вітру.

- Їда. Кінь зігріває себе або ж їдою, або ж рухами. Кінь їсть невеликими порціями. Показова картина: ситий кінь на морозі не рухається, просто стоїть або ж спить. Це означає, що в даний момент він зігрівається за рахунок травлення і це працює як свого роду акумулятор. Процес травлення закінчується - кінь знову починає рухатись. Порухавшись, побігавши і пострибавши, коні знову беруться до їди. Саме тому у холодний період якісне сіно повинно бути завжди у вільному доступі. Поряд з сіном добре, щоб були різні види соломи, гілки дерев (сосна, верба, фруктові). Овес краще давати неплющеним - він довше перетравлюється, а, отже, й довше виділяє тепло при травленні. Можна комбінувати неплющений з плющеним. Важливо також, щоб коні могли виходити на зимове пасовисько, де із задоволенням збирають різні сухостої, вибивають з-під снігу корінці. По-перше, їхні організми, уже адаптовані до певних видів трав, таким чином поповнюються звичними для себе вітамінами й мікроелементами, по-друге, вони рухаються, проходять значні віддалі по снігу, пам’ятаючи з літа улюблені різновиди трав на різних ділянках пасовиська.

- Вода. У морозну погоду вона також має бути у вільному доступі постійно. Весною, влітку, восени коні на пасовиську їдять траву. З травою організм отримує до 70-80% вологості. Сіно має вологість до 17%, тобто, майже у 5 разів менше. Це означає, що різниця має поповнюватись за рахунок води. За таких умов їда буде достатньо зволожуватись і нормально перетравлюватись.

Чи варто вдягати попони? Наш досвід говорить про те, що не варто у 99% випадків. По-перше, немає жодної гарантії, що попону знімете Ви і тоді, коли захочете. По-друге, жодна попона не закриє рівномірно всю площу тіла. А це означає, що як мінімум - Ви внесете плутанину у належний зимовому періоду кровообіг.

Щодо обігрівання конюшні. Як на мене, немає більшої помилки аніж штучний обігрів конюшні: при виході з такої конюшні у коня - термошок, перепад температури у 30-40* (і жодна попона - не порятунок), або ж альтернатива ще гірша - коні цілодобово стоять у закритих денниках без сонця, без свіжого повітря, без руху і без спілкування.

Оффлайн Little_Pony

• Герой
  • Я вижу, когда вы врете
    • Просмотр профиля
а где взята статья? Можешь дать ссыль или автора?
интересно, когда это в Украине начали появляться зачатки здравого смысла)

Оффлайн Aшka

• Герой
    • Просмотр профиля
Автора не знаю. Либо Молчанова, либо просто взяли чью-то. Мне прислали в таком виде. Это, когда Елена Молчанова вместе с Лолитой вели курсы юнных иппологов в Ненце (національний еколого-натуралістичний центр). Там занимались с детьми как теорию, так и практику (без ве).

вот с практики

http://nenc.gov.ua/1463.html

Оффлайн Little_Pony

• Герой
  • Я вижу, когда вы врете
    • Просмотр профиля
Аааа! Тогда ясно. Ясно, почему такой простой слог, и откуда мудрые мысли  :)

Оффлайн Г@р@ж

• Герой
    • Просмотр профиля
О, наконец-то днев твой разморозился   :sarcastic: А то только решила повеселиться по поводу ипподромовских фото, как вдруг мне показалось, что меня забанили  h0.0  :sarcastic:

Возник вопрос - что добавить в рацион для правильной подготовке к зиме? Сейчас едят 4 кг овса, около 15 кг сена, и когда приходим(3-4 раза в неделю иногда чаще) 2 кг отрубей + морковка. Хочется, чтоб заросли получше и могли гулять целый день. Сейчас худеют(не ужас-ужас,но всё же), т.к. греются.

А ты уверена, что кони получают по 15 кг сена? Ты это взвешиваешь? 15 кг сена - это достаточно много. На 15 кг сена (да плюс еще 4 кг овса) не похудеешь, если нет каких-либо других проблем... Для сравнения - мои около 8-10 топчут и не всегда проедают.
Ну можешь еще масло добавить в рацион. Лучше льняное, можно и подсолнечное. Постепенно можно довести до 100 мл

Автора не знаю. Либо Молчанова, либо просто взяли чью-то.
Взяли чью-то, чью - сейчас лень искать. Это переводная с русского языка. Она уже крутилась в нете при русском марафете  :sarcastic:

А вы теперь напротив живете, соседи  h:hi: Через Окружную

Оффлайн Little_Pony

• Герой
  • Я вижу, когда вы врете
    • Просмотр профиля
Взяли чью-то, чью - сейчас лень искать.

в нете крутилась статья Натальи Александровой.

Оффлайн Aшka

• Герой
    • Просмотр профиля
А вы теперь напротив живете, соседи
что правда соседи? (я с географией не дружу. У меня в представлениях Пирогово - это вот рядышком,а Роял далеко-далеко). Мы сегодня вон случайно на Дидоровку выехали. Иллис был в шоке - он был полностью уверен, что Дидоровка - это к ипподрому относится  :sarcastic: (всмысле к ипподромовским выездам в лес). Так что реально верхом доехать в Ваши поля?
Про 15 кг  по ходу правда, т.к.  10 проедают+ сверху кидают (ну внешне пайки огроменные). Пока было тепло - в левадах всё время сено под ногами валялось. Теперь сметают всё.

А то только решила повеселиться по поводу ипподромовских фото,
жаль, что веселуха не получилась )))
п.с. комменты к ипподромовским фото тоже актуальны ;)

про масло - льняное - годится как вариант варить семя льна?

shunka_wakan, а кто это Наталья Александрова? есть ещё вумные статьи подобные?

Оффлайн Г@р@ж

• Герой
    • Просмотр профиля
А вы теперь напротив живете, соседи
что правда соседи? (я с географией не дружу. У меня в представлениях Пирогово - это вот рядышком,а Роял далеко-далеко). Мы сегодня вон случайно на Дидоровку выехали. Иллис был в шоке - он был полностью уверен, что Дидоровка - это к ипподрому относится  :sarcastic: (всмысле к ипподромовским выездам в лес). Так что реально верхом доехать в Ваши поля?
Реально. Только если Окружную где-то пересечь. Ваши холмы с наших холмов хорошо видать. С того места где, если ты помнишь, мы останавливались в полях фотографироваться зимой

Про 15 кг  по ходу правда, т.к.  10 проедают+ сверху кидают (ну внешне пайки огроменные). Пока было тепло - в левадах всё время сено под ногами валялось. Теперь сметают всё.

про масло - льняное - годится как вариант варить семя льна?
Нед. Масло - это жир  :sarcastic: там очень много семени льна  :sarcastic:
Варить семя льна, если серьезно, тоже никому не мешало еще - быстрее пролиняют, будут блестеть, ЖКТ наладят... Но вопрос был про холода

Оффлайн Aшka

• Герой
    • Просмотр профиля
блин,а я думала, что +, - взаимозаменяемо. Тогда будет жрать подсолнечное, т.к. именно масла льняного в начале сентября бутылку прикончили.

а вот с Окружной не знаю. Подземным переходом что ли...  Мечтали до Днепра доехать,но по карте так и не нашли переходов через дороги приемлемых.

Это у меня мечта найти купательное место для лошадки. У нас все озёра без подходов к ним, а с единственного приемлемого озера (с заходом нормальным) в сезон гоняют, т.к. там народ гульбанит. Да и не очень хочется купаться там, т.к. сильно зелено в нём.

Оффлайн Г@р@ж

• Герой
    • Просмотр профиля
блин,а я думала, что +, - взаимозаменяемо. Тогда будет жрать подсолнечное, т.к. именно масла льняного в начале сентября бутылку прикончили.
Знаю где можно заказать по 30 грн литр - могу сдать точку, но будет следующая партия уже где-то через месяц +/-

"Пайки огроменные" и "сверху кидают" - это не язык цифр  :sarcastic:

Вот приблизительно где-то тут у тебя за спиной наши холмы, если я, конечно, не ошибаюсь в вашей географии  :sarcastic:
http://cs302514.userapi.com/v302514892/47aa/3k2mL4Y2jyg.jpg

Оффлайн Aшka

• Герой
    • Просмотр профиля
точка очень интересует  :yes:

напомни в каком населённом пункте вы находитесь. Хочу по карте глянуть.
(чуть что  бум к вам в поля на уроки стабунивания приезжать))) )

"Пайки огроменные" и "сверху кидают" - это не язык цифр  :sarcastic:
не, ну низя ж так дотошно. Ну видно, что коней с едой ну явно не обижают. А цифры со слов сотрудников + внешний вид паек.

Оффлайн Aшka

• Герой
    • Просмотр профиля
мы здесь находимся (маркер на площадке за конюшней).