Ну от я теж, як Кат, завжди починаю говорити українською, а потім, коли мені відповідають російською, як у Добі, перемикач спрацьовує, і я переходжу на російську.

На форумах себе контролювати легше.

Я теж за одну державну мову, за спілкування державною мовою в державних установах, і теж не розумію, як доросла людина, виїхавши у Францію, за рік говорить французькою, а в українську не може вивчити, живучи тут 10 років?

Але насильно "забороняти" російську - це теж погано. Ну кому буде гірше, якщо в школах вчитимуть не лише українську й англійську, а ще й російську?

Між іншим, вивчення російської не вимагає таких зусиль, як англійської, а грамотно писати обома схожими мовами все ж треба вміти. Тим більше, що російська іде як інтернаціональна, навіть на ринках Туреччини та Ізраїлю.

У нас же кидаються із крайнощів у крайнощі - то повальна українізація, і така, що половина країни виє, то повальна русифікація, і виє інша половина. Та залиште їм російську мову в школах, хай діти вчать, дурнішими не стануть - точно. І не буде такого разючого протесту. Ну якось так.
І Віля, +1 за
Кто хочет - делает, кто не хочет - ищет причину. Жаловаться на свою жертвенность и чему-то учить окружающих всегда легче, чем заставить себя и сделать-таки самому. И выучить нормально язык, да еще близкий к родному, - это совсем несложно. И мне, извините, смешно, когда взрослые люди кричат, что они за всестороннее использование укр. мовы, но сами ее освоить - ой какой кошмар, ужас, это все Рассея виновата! - не в состоянии. Надо просто делать.
О, і до речі, така "щира" я, коли до мене прийшли і почали питати українською, розгубилась і почала заїкатись і довго обдумувати фрази, щоб не виходило суржику.

Так що, Гармонь, розмовляй, не соромся, "щирі" теж заїкаються.