Автор Тема: Про "копитну" самоосвіту  (Прочитано 25277 раз)

0 Пользователей и 1 Гость просматривают эту тему.

Оффлайн Алльо:)

  • Герой
  • *****
  • Сообщений: 3462
    • Просмотр профиля
Про "копитну" самоосвіту
« : Май 19, 2015, 07:58:17 »
В окрему тему:
Рівень ковалів далекий від реальних потреб і проблем коней.
Натворені ними проблеми списуються на недоліки екстер*єру. Власна криворукість аргументується вродженою кривоногістю.
Ковалі заробляють на чужих конях, а ми, після них, лікуємо власних.

Чи повинні кінники розумітись на розчистках? Чи повинні вчитись розчищати?
Епіграф, з яким я абсолютно погоджуюсь і підтримую:
Попадались мне в свое время некоторые "опытные" ковали.   Им указываешь на элементарнейшие ошибки в их работе, а в ответ получаешь "Что ты понимаешь, мы всю жизнь так делали и нормально было". После этого волей-неволей и становишься самоучкой. Более того, даже если хозяину (или тренеру) лошади не приходиться держать нож в руках, он все-равно должен интересоваться хотя-бы теорией, чтобы понимать, что делают с его животным. Иначе подобного рода "специалисты" свои ошибки будут прятать под фразой "подвернул ножку" "генетическая предрасположенность" "слабые связки\сухожилия" и все в этом духе, чем лично я уже по горло сыта. Я не утверждаю что все такие, но в Украине, к сожалению, не редкость.  А защиты от этих "законсервированных мозгов" никакой, кроме саморазвития и самообучения.



tess

  • Гость
Про "копитну" самоосвіту
« Ответ #1 : Май 19, 2015, 08:54:08 »
Однозначно, просто обязаны, как минимум для того чтобы оценить работу специалиста, и не только качество, но и сумму адекватного материального вознаграждения. Но на нашем отдельно взятом конном рынке не только низкая культура обслуживания лошадей, чего бы это ни касалось, но и низкая культура коневладения. И поднять уровень чего-то одного в отрыве от второго невозможно.
Вот сколько здесь уже выливалось недовольства по поводу некачественных ковальских услуг, но ведь нет ни курсов, не образования, даже профессии такой нет в Украине, ну так откуда взяться качественным специалистам? Единственным мерилом профессионализма коваля может быть лишь его занятость и востребованность, хотя это тоже относительно, потому как часто более востребованы самые дешевые и непритязательные. Почему? Правильно, из-за отсутствия желания коневладельцев учиться и/или платить достойно. А дешевому ковалю некогда не то что самообразовываться, а даже задуматься об этом, потому как для поддержания штанов он должен шарашить как ненормальный, строгая дикое количество копыт и валясь от усталости, работа это физически тяжелая, некачественная не менее(а иногда и более) тяжела.
Вот когда искала телефоны ковалей перед первым семинаром, столкнулась с тем, что НИ ОДИН коневладелец не дал НИ ОДНОГО телефона своего коваля, ну и где интерес коневладельцев к повышению качества услуг для их лошадей?
Да, я тоже столкнулась с тем, что меня не устраивала работа известных мне ковалей(потом я поняла, что просто я не знала хороших:)) и я вынуждена была начать расчищать сама, обучаясь по ходу. НО - я не зарабатываю этим на жизнь, у меня совсем маленькое количество очень специфических копыт, и поэтому я считаю себя не вправе  раздавать кому-то советы типа убрать то или это, могу только посоветовать хорошего коваля, с чьим опытом и работой я знакома. Я регулярно стараюсь приглашать разных ковалей для оценки собственной работы, и хорошие и очень опытные и талантливые ковали есть, и я тоже, думая изначально, что я много знаю, подчерпнула от них гораздо больше. Просто они сильно востребованы и загружены, да и на форумах не сильно тусуются.
   

Оффлайн Алльо:)

  • Герой
  • *****
  • Сообщений: 3462
    • Просмотр профиля
Про "копитну" самоосвіту
« Ответ #2 : Май 19, 2015, 09:04:17 »
У минулому довелось перезнайомитись з багатьма ковалями. Негативний досвід змусив навчитись розчищати, розбиратись у копитних проблемах і їх вирішувати.
Тому відверто і щиро агітую за те, щоб вчились розбиратись у копитних питаннях

Перший кінь. Потрапив до мене підкований, з крихкими копитами. Стінки копит виламувались шматками. "Добив" їх один із "професійних" ковалів - під "гарячу" ковку на ПЗ забагато зрізав зовнішню стінку, копито перекосилось, кінь почав тягнути ногу. Інший профі навіть не пробував це виправляти - далі різав стінку по різаному, потім ліпив "клиночки". Однак кінь далі тягнув ногу, не міг ходити ані по асфальту, ані по щебню. Це, власне, стало  останньою краплею. Я засіла за книжки, почала переривати інет у пошуках інформації. Читала, аналізувала, порівнювала. Купила інструмент. Зняла геть підкови. Найважче було взяти до рук копитного ножа. Тренувалась на буряках. З рашпилем було набагато простіше - корегування висоти копитних стінок, балансу через Т-подібний прилад. Висота п*яток перевірялась кутоміром. Не давались правильні скупи. Робити скупи навчила Штрасер, коли приїхала до хворого Вавілона.
На той час я вже досить впевнено працювала ковальським інструментом, розуміла пропорції копита, принципи роботи копитного механізму. За півроку копита мого коня кардинально змінились: зникла крихкість - по асфальту кінь штампував дзвінкими кроками. Проблеми провжувались з ПЗ - вперто стиралась об асфальт зовнішня стінка.  Виручили кінські "берці" - їх взували на асфальт і знімали у полі.
8 років кінь розчищається "по Штрасер". "Розчищається" - це сильне перебільшення. Раз у два-три місяці копита корегуються. Оскільки кінь і утримується "по Штрасер", копита самоочищаються - є природній перекат, підламуються заворотні, стираються копитні стінки.

Другий кінь. Одна нога торцова. Перекіс копитної кістки у двох векторах. Ось так підкований:
Стрілки практично не було. Замість неї - всередині копита тоненька полоска лахміття, яка постійно гнила. Кінь кульгав.  Після консультацій з досвідченим ковалем, вирішили зняти підкови. Зняли, розчистили. Результат - зап*ястний сустав на нозі з торцовим копитом розвернуло на 30-40*. Коваль відверто злякався і зник. Коли знайшовся, приїхав з підковою - щоб повернути її назад. Я вже не погодилась, оскільки на той час вже розібралась з тим, що відбувається з копитом і почала працювати: щотижня по міліметру знімала п*яту і перевантажену стінку. Пішли позитивні зміни:

Оскільки не було стрілки, тобто, вона була втоплена десь в глибині, забивала копито глиною, щоб глина "натоптувала" стрілку.  Лахміття стрілки постійно чистила, промивала, але не обрізала, оскільки воно так само виконувало функцію натискання на стрілку. Вигляд був ще той! За рік стрілка опустилась до рівня копитної стінки, з*явилась бороздка, копито розширилось і понизилось:
https://www.youtube.com/watch?v=EZp5GWqAz_w
Так, воно торцове. Але воно нормально несе належні навантаження.

Минулої осені до нас потрапив коник з розметом, постійно засікався.  Потихеньку виправляю - частіше і більше знімаю внутрішні копитні стінки.
 Зараз носиться на шалених галопах, не спотикається, не засікається.

Ще один коник - російський рисак. Приїхав із зацепами-лижами, з 6-тисантиметровими п*ятами. Розчищав його теж "професіонал". Бігати практично не міг. Це був не біг, а вертикальні вистрибування. Півроку пішло на розчистки-корегування. Порядок! Розкіша рись, вільні рухи, працюють плечі, потужно виносяться ноги...


Багато проблем натворили ковалі-"профі" й Вавілону. Коли попередній господині здалось, що треба виправляти Штрасер, вона запросила "професіоналів". Результат - коня ледь змогли перевезти; за перші дві ночі я зняла з копит майже 14 см зайвого рогу, гній витікав через підошви, вінчики.  Кілька тижнів Вавілона практично не витягали з оцетових ванночок. 
Почав рухатись, коли копита набули ось такого вигляду:

А ці "проф"ани, спаплюживши Вавілонові копита, натворивши йому купу проблем, тепер, після "досвіду" з Вавілоном, консультують "ламінітчиків", посилаються на той досвід і тичуть фото літаючого Вавілошки. До речі, один із них спочатку наполягав на тому, щоб коня усипити чи зарізати; мовляв у нього є знайомий м*ясник, який одним махом ножа безболісно перерізає артерію. Тепер виявляється, - саме він Вавілона "вилікував".


Вавілоша зараз.

Оффлайн Елена24

  • Герой
  • *****
  • Сообщений: 5238
    • Просмотр профиля
Про "копитну" самоосвіту
« Ответ #3 : Май 19, 2015, 09:49:39 »
Дякую за окремо створену тему.
Згодна на 101% що треба самовдосконалюватись та поповнювати  свої знання абсолютно у всіх напрямках,а на таку тему- тим паче.

З.И.Завжди  отримую насолоду дивлячись на літаючих коней :max:

Оффлайн stakantin

  • Авторитет
  • ****
  • Сообщений: 375
    • Просмотр профиля
Про "копитну" самоосвіту
« Ответ #4 : Май 19, 2015, 18:18:10 »
даже профессии такой нет в Украине,   
01.62   Допоміжна діяльність у тваринництві
Цей клас включає також:
- діяльність ковалів з підковування коней

КВЕД

Оффлайн Маричка

  • Бывалый
  • ***
  • Сообщений: 320
    • Просмотр профиля
Про "копитну" самоосвіту
« Ответ #5 : Май 19, 2015, 19:27:58 »
  В мене, на жаль, не збереглися фото копит мого коня, до того як я почала сама ними займатись.
Почала не з власної волі, а з необхідності… Йому не могли встановити діагноз-були проблеми зі стрілкою на передній нозі… Припускали навіть рак стрілки. Але так і не розібрались.
 Це було в далекому 2007 році…
 Семінар доктора Штрассер, який проходив в Кієві, розставив всі крапки над і. Це була необхідна робота над своїми помилками. І дуже потрібний досвід, бо одне діло читати, а інше розчищати під наглядом такого досвідченого вченого!
 Я не зустрічала людини більш обізнаної в анатомії та фізіології копита (я мовчу про все інше) більше за неї. Тому ті хто її критикує, викликають лише сміх… Бо якщо ви чогось не зрозуміли зі статетей, проблема не в Штрассер і її методі )))
 Побачивши як розчищає доктор і отримавши по своїх руках, розумієшь, що це номожливо передати на фото і відео…
Критикують  методику найчастіше люди, які знайомі з нею лише з інтернету…
Так рухається мій коник зараз (фото осінні), а йому майже 19 років )))





Оффлайн Алльо:)

  • Герой
  • *****
  • Сообщений: 3462
    • Просмотр профиля
Про "копитну" самоосвіту
« Ответ #6 : Май 19, 2015, 19:45:03 »
Я не зустрічала людини більш обізнаної в анатомії та фізіології копита (я мовчу про все інше) більше за неї. Тому ті хто її критикує, викликають лише сміх… Бо якщо ви чогось не зрозуміли зі статетей, проблема не в Штрассер і її методі )))
Марічко, тут не критика. Тут образа, яка має трохи інше походження - Штрассер когось проігнорувала, а тому її методика є забороненою. І статті читати не обов*язково.



Оффлайн Vladikino

  • Авторитет
  • ****
  • Сообщений: 707
  • Гармония человека и лошади
    • Просмотр профиля
Про "копитну" самоосвіту
« Ответ #7 : Май 19, 2015, 19:55:18 »
Пока занималась спортом,вообще не смотрела и не думала о копытах..меньше знаешь-крепче спишь..
Спасибо Алльо за тему!!!!

Оффлайн Маричка

  • Бывалый
  • ***
  • Сообщений: 320
    • Просмотр профиля
Про "копитну" самоосвіту
« Ответ #8 : Май 19, 2015, 19:59:00 »
Я не тільки про наш форум ))) і негативні відгуки, вже десь були… Зараз не пригадаю де саме. За ці рокі дуже багато всього пречитано :blush:

Оффлайн Алльо:)

  • Герой
  • *****
  • Сообщений: 3462
    • Просмотр профиля
Про "копитну" самоосвіту
« Ответ #9 : Май 20, 2015, 05:09:05 »
Марічко, був негатив на проконях. Від людей, які в очі не бачили розчистки "по Штрассер", які загалом не розрізняють ветеринарне оперативне втручання у хворе копито і банальну розчистку. Є негатив від категоричних адептів ковки, оскільки Штрассер багато років аргументовано доводить шкідливість підков.  До речі, фото-"шедеври" у конференц-залі висять.

Пока занималась спортом,вообще не смотрела и не думала о копытах..меньше знаешь-крепче спишь..
Vladikino, я думаю, у нас кожен проходить цей етап, довіряючи ковалям, для більшості з яких копита наших коней - це всього навсього джерело доходу із чиєїсь "забави". А коли копита спаплюжать, коли отримуємо купу проблем, а коваль боїться їхати, ось тоді починаємо думати...

Fabiola

  • Гость
Про "копитну" самоосвіту
« Ответ #10 : Май 20, 2015, 07:04:24 »
тема гарна. Я поки шо читачем записуюсь :) Може якісь посилання на книги чи корисну інфу - все сюди кидайте :)

:la_la:  історія Вавілона може теж колись тут з'явиться ???

Оффлайн Алльо:)

  • Герой
  • *****
  • Сообщений: 3462
    • Просмотр профиля
Про "копитну" самоосвіту
« Ответ #11 : Май 20, 2015, 07:44:00 »