Не треба створювати такий дефіцит коней власної селекції, щоб єдиним виходом був імпорт із закордону. Просто скоротити надлишок і вдумливо підходити до розведення. Добре розуміти свій цільовий ринок: скільки в середньому за рік в Україні купується спортивного молодняку, скільки робочих коней, яку ціну готові платити за тих і за інших тощо. Ще один момент: той, хто конче бажає завезти коня із закордону, бо страждає на хронічну алергію на все українське, і вважає, що в сусіда трава зеленіша, той завезе закордонного коня, навіть якщо в Україні своїх коней буде незліченна кількість.
Розумієте, лякає те, що для багатьох людей мотивацією для отримання лошати є щось на кшталт: "ой, мені просто хочеться побачити діток від моєї дівчинки/хлопчика", або "ну то й що, що моя кобила/жеребець не має ніякої племінної цінності і лоша від неї/нього ніхто не купить, я його заводжу тільки для себе" (часто це через певний час супроводжується темою в розділі "Потрібна допомога" про те, що "у нас стало занадто багато коней, прогодувати всіх немає змоги, пожалійте і купіть, бо інакше - м'ясо").