Я вчора витворила своє перше в житті варення
. Вишневе, без кісточок. Оскільки я не люблю варення, уварені до розпаду на атоми, то знайшла рецепт варення "швидкого приготування", при якому ягідки зберігають колір і аромат і не зморщуються, як зад Мафусаїла))
Мені дуже сподобалось, як вийшло. Може, ще комусь рецепт стане в пригоді.
Пропорції: на 1кг вишні - 1,2кг цукру.
1. Отже, якщо варимо вишневе варення без кісточок, то, відповідно, спершу виймаємо кісточки) Якщо варити з кісточками, то попередньо кожну ягоду треба проколоти виделкою.
2. Готуємо сироп. Для цього 800гр цукру заливаємо 200мл води. Ставимо на середній вогонь і помішуємо, доки не розчиниться весь цукор. Доводимо до кипіння і даємо покипіти 3 хвилини (помішуючи).
3. Знімаємо сироп з вогню, закидаємо туди вишню і залишаємо мокнути на 3 години (якщо вишня з кісточками - то 4, бо вона важче просякає).
4. Після замокання, ставимо вишню в сиропі на вогонь, доводимо до кипіння і варимо 5хв. (довше, якщо з кісточками, але не набагато - десь 7-8хв.).
5. Після цього виймаємо вишні шумовкою, а сироп продовжуємо кип'ятити ще 5хв.
6. Закидаємо вишні назад у сироп, всипаємо решту цукру, доводимо все до кипіння і варимо ще 10хв. (15 якщо з кісточками).
7. Відразу все розкладаємо по банкам і все, фініта
.
П.С. До речі, якщо після розкладання по банкам залишається зайвий вишневий сироп, то його можна закрити окремо. Він дуже кльовий для поливання всякої всячини (напр., ванільного морозива, кисломолочного сиру) чи для просякання тортових коржів.