skylina, мені дуже імпонує Ваша орієнтованість на відкриту (активну) стайню.
Однак, зверніть увагу, спочатку Ви пишете:
сено лежит огромными рулонными туками, килограмм по 300 и они его не много затаптывают
потім:
на мой вопрос чистите ли от какашек левады поступил ответ, а зачем? Они в перемешку с сеном, которое лошади отбраковали, то есть не съели втаптыватся в грунт, и получается хорошая подстилка, нет грязи, не скользко.
skylina, я Вам поясню із власного досвіду. У мене активна конюшня. На 7 коней - 50 га.
Щодо сіна. Сіно не повинно мокнути. Вірніше, нічого страшного, якщо увечері Ви його розклали, вночі воно промокло під дощем, а вранці коні його з*їли. Якщо воно перемокло, то коні його їсти не будуть. І це добре. Рулон сіна, замокнувши кілька разів, почне гнисти. Погано, якщо коні, не маючи альтернативи, таки його гризуть.
Висновок: краще розкладати сіно відносно невеликими порціями і постійно слідкувати, щоб воно було у достатній кількості і свіже.
Щодо відбивання левад і територій в активній конюшні. Прибирати (відбивати) треба постійно. Незалежно від грунту. Прибирати треба не лише какашки, але й перебите перетоптане сіно. Грибки, гниль, розмокший гній не потрібен ані коням, ані людям. Особливо, коли по дренажах це потрапляє у водоймища, з яких п*ють коні.
Щодо пасовиськ. Як правило, у коней є улюблені зони. І як правило, там залишаються какашки у великій кількості, - птахи не встигають все "перероробити". Ми такі зони чистимо. Раз в місяць підганяємо трактор і збираємо залишки.
Щодо води. Я не визнаю поїння з відер 2-3 рази. Вода має бути у постійному доступі. Вода має бути завжди свіжою. Зимою - теплою хоча б тому, що це подобається коням. Зимою вони п*ють меншими "порціями", але частіше, - сіно у порівнянні з травою містить набагато менше вологості.
Щодо підкошування трави. Так, її бажано підкошувати. По-перше, вона краще росте, по-друге, коні залюбки їдять саме молоду траву, по-третє, не допускаєте розростання бур*янів.