sasha_kh, в тему про "якості людей".
А я і не збирався заперечувати існування талановитих і потрібних суспільству інвалідів з вродженими вадами різного ступеня складності. І добрих і хороших людей. Немає сенсу сперечатися там, де факти говорять самі за себе.
Я трішки про інше. Абстрагуємося від окремих особистей (братів, сестер, знайомих) і розглядаємо людство як одну гігантську систему. Сповільнення, або майже повне зупинення природнього відбору факт? Факт. Сьогодні медицина здатна творити чудеса в таких випадках, коли 100 років назад була гарантована смерть. Якщо не погоджуєтеся - прошу контрфакти.
Якщо природній відбір зупинився, то до чого це веде? До накопичення людством "неправильного" генетичного матеріалу. Так, серед "неправильності" будуть геніальні Хоккінги. Але люди зі значними девіацями в більшій мірі залежать від соціуму, ніж дають йому користі. В середньому. А оскільки ці девіації нікуди не зникають (медицина всіх врятує), то вони будуть в більшій мірі проявлятися в наступних поколіннях. І може настати певна точка в часі, що людство буде мати непосильний % недієздатних або малодієздатних людей, котрі від медицинсього закладу не зможуть і на кілометр відійти. Проблема? Мабуть так. Не сьогоднішнього дня звісно, але майбутнього. Якщо, медицина не зробить рішучий крок вперед і не почне коригувати наші генетичні дані. Але там вилізуть інші суперечності повязані з моральними і релігійними традиціями.
Як деяке дзеркало таких процесів, можна подивитися на сучасні породи собак. В погоні за зовнішнім виглядом і іншим "модним", на певний момент часу, тенденціям маємо втрату низки початкових якостей. Часто зі значними проблема зі здоровям. Що це, як не результат ціленаправленної селекції? А чим цей процес, по суті, відрізняється від людського? Тільки своєю контрольованістю.
Правда, сумніваюсь, що це питання стане актуальним за життя мого покоління. Ну і можливо я недооцінюю якісь інші процесси, котрі працюють в протилежному напрямку.