Ніхто не зневажає початківців. Просто іноді суть і/або тон запитань свідчать про те, що якомусь коню буде непереливки. І тон відповідей буває напруженим не через те що хтось так хоче зацькувати новачка, а через те що страшно чи сумно від того, що може статись із конем.
Початківці, до речі, частіше за все не хочуть слухати порад, які суперечать тому, що вони собі задумали. Вони приходять на форум із готовою ідеєю, і запитують про щось із розрахунком на те, що їм скажуть "молодець, так тримати!". Якщо ж їх починають відмовляти від якоїсь особливо дикої експериментальної ідеї, вони ображаються, стають у позу невизнаного генія, скаржаться на те, що злі і погані кінники розтоптують їхні мрії, і йдуть робити задумане, щоб усім втерти носа. Частіше за все вони наступають на ті граблі, від яких їх намагалися вберегти "злі і погані" кінники, і добре якщо ніхто не постраждає у процесі.
-Можна тримати коня в гаражі?
-Ні, не можна.
-А, може, все-таки можна?
-Кінь не може 24 години на добу стояти в гаражі. У вас є місце для вигула?
-Ні, немає.
-Коню треба гуляти. А ще коню треба дихати, а у вашому гаражі відсутня вентиляція.
-Фу, які ви всі злі і погані! Ви топчетесь по моїх мріях! Це все від заздрості! Я все одно зроблю своє, і ви всі ще побачите!..
-Можна новачку купити молодого незаїждженого коня?
-А у вас є якийсь досвід із кіньми?
-Я їх на картинках бачив.
-А є поруч досвідчений кінник, який може консультувати і допомагати?
-Ні, в нашому регіоні таких немає. Я все сам зроблю.
-Як же ви все зробите самі, якщо коней зблизька не бачили? Вам не варто прямо зараз купувати молодого коня, коні можуть зробити те і те, з ними може трапитись те і те... Ви самі не впораєтесь.
-Фу-фу-фу, які ви всі злі і погані! Ви топчетесь по моїх мріях! Це все від заздрості! У мене є голова на плечах, я впораюсь і всім покажу!..
Через місяць (два):
-Продається кінь. Я не можу з ним впоратись.
-Я ще вчусь у школі і в мене немає грошей. Подаруйте мені коня.
-На коня іде досить багато грошей. Якщо немає на покупку, то де візьмеш гроші на утримання? Коня треба десь поставити, добре годувати, плюс коваль, ветеринар.
-Та я знаю, де можна безкоштовно поставити коня в сарай, влітку кінь буде їсти траву, а взимку... ну, до зими ще далеко! А хворіти коник у мене не буде.
-Сонце, кінь обходиться недешево, подумай про це. Твої умови для нього непідходящі.
-Що, як я дитина і в мене немає грошей, то мені вже й коня не можна мати?! Вам можна, а мені - ні?! Я ж хочу коника! А ось мені вже запропонували подарувати коня, так що свою думку тримайте при собі! Тема закрита.
Через певний час на форумі:
-В мене кінь захворів. Що порадите?
-Треба викликати ветеринара.
-Це дорого. В мене немає грошей на ветеринара. Може, коня чимось помазати?
-Ну, спробуйте дати те і те, і помазати тим і тим.
-Це дорого. А дешевшого нічого немає? Ні?.. Що ж, тоді викупіть коня, або він піде на м'ясо.
...
І коли кінники читають подібні запитання у стонадцятий раз (і знають, чим такі історії закінчуються), то їх можна в чомусь зрозуміти, якщо вони трохи прохолодно відповідають черговому початківцю з грандіозними ідеями, який, у принципі, і слухати-то нічого не хоче.